Při smažení pokrmů je samozřejmostí zapnout digestoř.
Jinak riskujeme, že do celého bytu se dostane pronikavý zápach smažených pokrmů, který se v interiéru dokáže dlouho udržet.
Navíc, pokud jím napáchnou záclony nebo ubrusy, jen tak snadno se ho nezbavíme.
Co dělat, když digestoř v kuchyni nemáme (například na chatě), nebo její výkon na smažené dobroty nestačí?
Poradíme vám jednoduché a ověřené triky, díky kterým můžete na nepříjemný zápach při smažení zapomenout!
Jak zmírnit zápach?
Zabránit tomu, aby se tuk přepaloval a zapáchal můžeme pomocí obyčejné mrkve.
Vložte do tuku 3-4 kolečka .
Maso před smažením vyjmeme dostatečně v předstihu z chladničky , aby nebylo příliš studené.
Naklepeme ho a nařežeme na krajích, aby se nezkrucovalo.
Když se maso zkroutí, jednotlivé jeho části se nepřipraví rovnoměrně.
Vynikajícím bojovníkem proti zápachu je také trik při přípravě trojobalu.
Maso změkne a eliminuje se i zápach při smažení.
Pokud používáte ke smažení méně tuku – tak aby jídlo nebylo zcela ponořeno, nejdůležitější je nejprve zprudka jej opražit z obou stran . Teprve potom maso na mírnějším plameni dopékáme.
Při smažení v trojobalu, je třeba řízky nebo obalovanou zeleninu vkládat vždy do rozpáleného oleje .
Při smažení nikdy nezaplňujte celou pánev , tuk se v takovém případě ochladí a jídlo se nesmaží, ale dusí se.
Ke smažení používejte vždy tuk s vysokou tepelnou odolností .
Čím rychleji se olej přepálí, tím větší zápach se bude během smažení šířit z pánve.
Nezapomínejte také na zdraví škodlivé důsledky přepáleného tuku.
Které tuky jsou vhodné? Sáhněte po řepkovém, kokosovém nebo palmovém oleji .
Vynikající volbou je také například vepřové sádlo.
Tuk během smažení pravidelně vyměňujte.
Trik kuchařů, aby se olej nepřepaloval
Vezměte malý kousek chleba – ideálně takového, který je starší a mírně vysušený a jednoduše jej dejte do oleje, než připravujete pokrm.
Chlebík do oleje vkládejte bez kůrky, jen vnitřní část.
Sůl
Podle mnoha hospodyněk, přidáme-li do pěnícího oleje trochu soli, rychle se pěnění zmírní a sůl má po ruce skutečně každý z nás. Vyzkoušíte to a uvidíte sami, jaký to má efekt.
Kousek korku
Z tohoto nápadu jsme byli skutečně překvapeni, ale funguje to skvěle.
Vložte do rozpáleného oleje kousek korku.
Zastaví pěnění a vy můžete klidně smažit bez obav.
Studený olej
Pokud nemáte po ruce chlebíček ani olej, přilijte do pěnícího rozpáleného oleje trochu studeného oleje .
Rychlé ochlazení pěnění zmírní.