Počkejte 1-2 dny: Když jdu sklízet česnek, vždy se držím této rady od mé babičky a úroda mi vydrží celý rok!




Babička mě vždy učila, že když se nevystihne správná chvíle na sběr česneku, úroda nevydrží na dlouhodobé skladování , česnek je méně kvalitní a ztrácí i na chuti. Pokud se nechá v zemi příliš dlouho, může zpráchniví a úplně se znehodnotit. Proto se vždy řídím jednoduchými radami, které mi dala. Řeč je o sklizni zimního česneku.

Kdy sklízet paličák a kdy nepaličák

Pokud jste sázeli nepaličák všimnete si, že je vhodný pro sběr podle žloutnutí listů a také tak, že nať začíná směřovat k zemi – tzv. poléhaní.

Naopak paličáky upozorňují na svou zralost tak, že květní stonky se postupně vzpřimují, přičemž předtím byly stočené do tvaru spirály.

  1.  Já to dělám tak, že když se hlavičky začnou spirálovitě stáčet, odstraním je a nechám jen pár, na nich uvidíte, kdy je čas na sběr česneku (hlavičky je lepší sbírat dříve, než jsou docela stočené, česnek se tak zbytečně nevyčerpává a energii věnuje tvorbě plodu). Z do oblastí si můžete udělat česnekovou pastu, je plná vitamínů.
  2. Babička mě učila, že když se začnou hlavičky paličiaka- které byly dříve stočené- narovnávat a objeví se na nich prasklinky, je čas na sběr. Mnozí lidé dělají chybu a vybírají česnek zbytečně brzy – 1-2 dny mohou znamenat io celé měsíce lepší skladovatelnost úrody.

Nenechte však nikdy hlavičky celkem se rozpadnout a přesušit . Tehdy má česnek sklon zpráchniví a je náchylnější i nemoci. Nezapomínejte, že na česneku nepaličáku je nejlepší období pro sběr, kdy listy začnou žloutnout a nať polehávat.

Zachycovat během slunečných dní a česnek nechte 2-3 dny na řádku proschnout . Pak můžete přeložit do bedniček a nechat proschnout v interiéru.



Byl tento návod užitečný?



Podobné návody

Komentáře

Doporučené články

Zapomeňte na drahé léky z lékárny, mezi kořením máte hotový poklad: Tymián likviduje viry, oregano zabírá na kašel a kmín zastaví rýmu!

Nepřidávejte ji jen do limonád: Nejlepší bylinka na hubnutí a pro zdravé srdce, cévy a pokožku – všímat by si ji měli hlavně ženy !

Toto řekněte každému, koho trápí kříže a bolavé kolena: Ověřené, odzkoušené – toto zabere za 1 noc !!

Od tohoto momentu je prášek do pečiva v mé domácnosti považován za poklad: Děkuji mojí babičce za geniální tip!

Z 1 šálku rybízu mám 1,5 litru domácího sirupu: Žádná chemie, éčka a ani nemusíte sterilizovat – ta vůně léta je nepopsatelná!

Ruský okurkový salát s fantastickou zálivkou: V létě ho dávám k řízečkem i na grilovaní – perfektní chuť!

Nesbírejte jen plody do koláčů: Tyto listy by si měl natrhat každý, kdo trpí dnou, revma a bolesti – zázrak z přírody!

Pokud máte na skalce tuto rostlinku, máte štěstí: Dokáže zatočit s alergií a dalšími chorobami, takto ji využijete naplno!

Když jdu sázet sazenice rajčat, vždy se držím této rady mé tchýně: Vždy mám takovou úrodu, že mi ji chodí obdivovat i sousedé!

Toto je důvod, proč dávám v červenci mým rajčatům trochu obyčejného octa: Tento účinek vám zaručí dvojnásobnou úrodu

Lepší salát jste neměli ani v KFC: Dělám ho k masu nebo prostě jen tak!

Olízl vám váš pes ruku, nohu nebo tvář? Zjistěte význam toho, proč to dělá. Budete překvapeni!