Tradiční bramborový salát s majonézou nesmí na Slovensku chybět na žádném štědrovečerním stole.
Abyste ho dovedli k dokonalosti, máme pro vás 5 užitečných triků, díky kterým bude chutnat ještě lépe.
Není to žádná věda, ale sami uvidíte, že ten rozdíl je opravdu cítit a rodina bude nadšená!
Pokud si zapamatujete tyto rady, každý bude od vás ptát recept.
Základ je výběr správných brambor
Tajemství dokonalého salátu je ukryto především ve správném výběru brambor.
Vybírejte brambory, které jsou určeny přímo k přípravě salátu , známé například jako Keřkovské rohlíčky nebo odrůda Annabelle, či typ A. Jiné odrůdy by se vám mohly rozvařit nebo nebudou mít pěkný tvar.
Pozor na míchání
Hotový salát je třeba promíchat, aby se všechny suroviny dobře spojily.
Míchejte ho však opatrně, abyste z něj zbytečně neudělali beztvarou masu.
Jednotlivé složky by měly být nakrájeny přibližně na stejné kousky jako brambory, případně můžete použít kovovou mřížku k protlačování.
Brambory po uvaření nechte nejprve úplně vychladnout , teprve potom je oloupejte a zpracujte.
Ve větší míse smíchejte nejprve zeleninu a následně postupně přidávejte brambory.
Salát si připravte den předem
Pokud chcete, aby byl salát opravdu chutný, je třeba ho nechat nějakou dobu odstát.
Jen tehdy se chutě dokonale spojí a vytvoří fantastickou kombinaci.
Proto ho nikdy nepřipravujte těsně před večeří, ale připravte si jej už večer před Štědrým dnem.
Dejte si záležet na servírování
Vánoční bramborový salát by měl už na první pohled vypadat slavnostně a proto si dejte záležet na servírování.
Jelikož jeho konzistence je dobře tvarovatelná.
Salát můžete naservírovat například do tvaru vánočního stromku, kapra, či vytvořit několik pater a následně ozdobit podle vkusu například cherry rajčátky, vajíčky, kyselými okurkami, či jinými surovinami podle vkusu a chuti.
Tajná surovina podle chuti
Jak se říká, kolik lidí, tolik chutná. A proto i tradiční bramborový salát vypadá a chutná u každého jinak.
Výhodou tohoto salátu je i to, že si jej můžete přizpůsobit svým preferencím a jednoduše k základním surovinám přidat i něco navíc, co z něj udělá lahůdku konkrétně pro vaše chuťové pohárky.
Pokud však zkoušíte přidat novou přísadu, odeberte si trochu salátu stranou a nejprve jej vyzkoušejte , abyste nedejbože salát nakonec ve finále nezkazili.
Tip na oživení tradiční chuti
Jablko
U nás doma nesmí v bramborovém salátu chybět jablko a bez něj to prostě není ono.
Salát je díky jablíčku svěží a křupavý.
Chcete-li letos vyzkoušet salát s jablkem i vy, nejdříve si ho oloupejte, vyberte jádřince a nakrájejte ho na malé kousky.
Přidejte ho k zelenině, dobře promíchejte, poté smíchejte s bramborami a nakonec vše promíchejte s majonézou.
Hotový salát nezapomeňte dobře vychladit.
Uvidíte, že ta chuť si vás získá.
Tvrdý uzený sýr
Jedna surovina dokáže salátu vdechnout nový život a zvýraznit oblíbenou chuť.
Vyzkoušejte do tradičního salátu přidat 50 – 100 g tvrdého uzeného sýra, který nastrouhejte najemno a budete mile překvapeni.
Bramborový salát 5krát jinak
Se slaninkou
Brambory si tradičně uvaříme ve slupce v osolené vodě, ovšem do vody přidáme i 1 lžíci kmínu a 1 bobkový list.
Uvařené brambory si oloupeme, nakrájíme na malé kousky a smícháme s nadrobno pokrájenými kyselými okurkami.
Dresink si připravíme z 250 ml zeleninového vývaru, do kterého přidáme 1 lžíci krystalového cukru, 125 ml oleje, 125 ml octa, lžíci soli, mletý pepř a 10 nadrobno nakrájených šalotek.
Hotový dresink nalijeme k bramborám a okurkám a nakonec přidáme ještě kostičky oravské slaninky , kterou jsme si předtím opekli na pánvi.
S hlávkovým zelím
Na tento salát potřebujeme 3 brambory střední velikosti , které před vařením oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Stačí je povařit 10 minut, poté scedit a nechat vychladnout.
Mezitím si oloupeme 2 banány , nakrájíme je na kousky nebo na kolečka a pokapeme šťávou z 1/2 citronu.
Když jsou brambory vychladlé, smícháme je s banány a zalijeme dresinkem z bílého jogurtu, kari pepře, nasekané petrželky a 2 prolisovanými stroužky česneku.
Nakonec přidáme ještě 2 nadrobno pokrájené cibulky , vše dobře promícháme a necháme vychladit v chladničce alespoň 2 hodiny.
S hlávkovým zelím
Ve slupce si uvaříme asi 1,5 kg salátových brambor do měkka. Potom si je oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do větší mísy.
Menší hlávku zelí si nakrájíme najemno , přidáme 2 nadrobno pokrájené cibule a nastrouháme si 2 zelené papriky na jemném struhadle.
Nálev si uvaříme ze 150 ml octa, 80 g krystalového cukru a přidáme také lžíci přípravku na konzervování. Necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu a poté do něj přimícháme 150 ml rostlinného oleje.
Salát odložíme do chladničky a necháme vychladit minimálně 2 hodiny.
Vánoční salát pro děti
Pokud vaše děti nemají v oblibě klasický majonézový salát, připravte jim tento.
Ve slupce si uvaříme 500 g brambor a uvaříme si i 3 vajíčka natvrdo.
Kromě toho si dáme uvařit ve slané vodě i 3 mrkve, 3 petrželky a 1 menší celer.
Ve velké míse si nyní smícháme na kostičky nakrájené oloupané brambory, nastrouhanou vařenou zeleninu i vejce.
Přidáme tatarskou omáčku podle chuti, jemně osolíme, opepříme a můžeme přidat i trochu citrónové šťávy.
Se šunkou
Na tuto verzi bramborového salátu budeme potřebovat 750 g ve slupce uvařených brambor.
Necháme vychladnout a nakrájíme na malé kousky.
200 g šunky si nakrájíme na kostičky , smícháme s 1 pokrájenou cibulí, 1 nakládanou okurkou a 2 vajíčky natvrdo.
Všechny suroviny dobře promícháme s majonézou a nakonec ještě podle chuti osolíme a opepříme.
Dobrou chuť!