Za tento recept patří velké děkuji mé babičce. Zatímco jsem nevyzkoušela její recept, nevěděla jsem, co jsou měkké perníčky.
Její recept mám a peču už 10 let, děláme je na jaře, v létě a samozřejmě nesmí chybět ani na Vánoce. Radím ho každému, mám vyzkoušené!
Potřebujeme:
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 vajíčka
- 6 lžic medu
- 1 lžička soda sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
- máslo na vymazání plechu
- 1 vajíčko na potření perníčků
Na zdobení:
- ořechy
- mandle
- sníh z bílků
Jak na to:
- V misce si spolu zpracujeme všechny přísady, vznikne nám lepivé těsto, ale netřeba se toho bát ( “nelekněte se, když se Vám budou i” uši “lepit”).
- Těsto si vyválíme na tloušťku 3 mm a můžeme vykrajovat perníčky. Poklademe na vymazaný plech a pečeme v troubě 4-5 minut při teplotě 200 ° C.
- Když perníčky vyjmeme z trouby, ještě horké jejich třeba potřít rozšlehaným vajíčkem. Budou pěkně lesklé. Po vychladnutí zdobíme rozšlehaným bílkem (bílek + cukru + pár kapek citrónu pro lesk).
- Tyto perníky jsou hned od začátku měkoučké. Kakao udělá perníčky tmavší a díky bílku budou světlejší.
TIP: já je dávám do plechové dózy a dávám mezi ně jablíčko, které po týdnu vyměním. Úžasná chuť perníčků i jablíčka.
Přejeme vám dobrou chuť