Cuketa je plodina, která je až překvapivě zdravá, plná živin a pokud jste se jí dosud vyhýbali měli byste ji co nejdříve zařadit do svého jídelníčku.
Tato šťavnatá zelenina se těší rostoucí popularitě a není to jen díky její plodem. Chutnou a vyhledávanou delikatesou jsou i její květy. Z botanického hlediska jde o ovoce, ale často se používá jako zelenina.
Toto jsou mé dva oblíbené recepty z cukety. Samozřejmě, dají se i smažit, ale výborná je i pečená verze, kterou připravíte skoro bez oleje.
Co budeme potřebovat:
- 1 vejce
- Strouhanka
- Sůl, drcený kmín
- Hladká mouka
- Zelené bylinky
Postup:
- Cuketu pomocí škrabky oloupeme, osolíme a posypeme drceným kmínem. Cuketu obalíme v trojobalu – (do vajíčka přidáme i nasekané bylinky) na plech dáme pečící papír, potřeme ho olejem a na něj ukládáme obalenou cuketu.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ° C asi 20 minut, po 10-ti minutách kolečka zpřevracel.
- Péct na plechu možná i zcela bez oleje, případně plech potřete trochou oleje pak jsou cuketka křupavější.
- Cuketa v česnekovém těstíčku
Takto připravená cuketa se dá smažit i péct. Do pečené verze přidejte do těstíčka více mouky a pečte ve vyhřáté troubě při teplotě asi 190 stupňů. Cuketu je třeba během pečení obrátit, doporučuji také přidat do těstíčka i trochu oleje.
Potřebujeme:
- 20 dkg jogurtu
- 10 dkg hl. mouky
- 1 středně velká cuketa
- 2 vejce
- Petrželku
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
- Umyjte cuketu, osušte ji a rozřízněte tlustší kroužky.
- Pokud chcete, můžete osolit, ale není to nutné. Jogurt jemně promíchejte s moukou, česnekem, vejcem, solí a pepřem, pak přidejte nasekanou petrželku.
- Pokud je směs příliš hustá, můžete ji zředit malým množstvím mléka.
- Namočte cuketou do této směsi a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů, během pečení obrátíme.