Není nic atraktivní na velkém břiše, které připomíná nafouknutý balón jako by šel právě prasknout. A to už nemluvíme o všech těch plynech uvnitř a nepohodlí, které vyvolávají.
Nadýmání je běžným problémem obvykle po těžkých jídlech. Pro některé lidi však představuje každodenní trápení.
V tomto článku se dozvíte o příčinách, které nadýmání způsobují a jak se nadměrné plynatosti zbavit.
1. Nedostatečný příjem vody
Dehydratace je hlavní příčinou několika zdravotních problémů, včetně plynatosti střev. Nadměrné pití kávy a alkoholu se k tomuto problému ještě více přidávají.
Kdy jste naposledy vypili 6 až 8 sklenic vody?
Když tělu chybí voda, nahrazuje ji tekutinou z tkání. To pak vede k nadýmání, které se může jevit jako zadržování vody, ale opak je pravdou. Tělu voda chybí.
Proto se snažte pít více vody.
2. Zácpa
Zácpa bývá dosti nepříjemná věc a připomíná vám, že byste měli konzumovat více potravin s obsahem vlákniny.
Plyny, které zůstávají uvězněné za uvízlou stolicí nezůstanou v klidu velmi dlouho a postupně se začnou přesouvat nahoru-dolů po střevě.
Výsledkem je pak nepříjemně nafouknuté břicho a případně i pociťování bolestí.
Vlákninu jezte postupně, jinak si problém jen zhoršíte. Kupte si celozrnné pečivo, vyhýbejte se bílému chlebu.
Zároveň zahrňte do stravy i více ovoce a zeleniny. Můžete pít i smoothie, které si však připravujte v mixéru, ne v odšťavňovači, protože ten odděluje šťávu od vlákniny.
3. Chronický stres
Věřte tomu nebo ne, ale i stres může způsobovat nadýmání. Když jste pod stresem, tehdy váš trávicí systém nevykonává své funkce správně.
Zkuste se proto snažit uvolnit od negativních emocí. Ani se nenadějete a vaše problémy s nadýmáním rázem pominou.
4. Rychlé jedení
Částečně požuvané jídlo se v žaludku a střevech pomaleji tráví, následkem čehož bývá nadýmání.
Je to tak jednoduché …
Proto se při pojídání nikam nespěchejte, jezte pomalu a potravu v ústech důkladně žvýkejte.
5. Sacharidy a cukry
Nadměrná konzumace cukrů a sacharidů může přispívat ke zvýšené plynatosti ve střevech.
Pouvažujte nad tím, abyste potraviny s vysokým obsahem sacharidů a cukrů nahradily potravinami, které je obsahují menší množství.
Omezte i alkohol a jezte více čerstvého ovoce a zeleniny.