Dietolog Lukas Nikolova z prestižní Hill Clinic prozradil co říká svým klientům, kteří za ním přicházejí s prosbou o pomoc při hubnutí. Za tuto radu si oni platí, ale pro vás je zcela zdarma!
Cvičit nemůže každý. A největší chyba je to, že lidé si prostě najednou smyslu, že potřebují zhubnout, přičemž se léta téměř nehýbali. Takový prudký nárůst aktivity je nesmírnou zátěží na klouby i celý pohybový aparát. Když chcete začít intenzivněji cvičit, vždy se nejprve poraďte s odborníkem, zda vám to neublíží ještě více.
Já doporučuji svým klientům, aby během prvního týdne zapomněli na fitness a každý den strávili alespoň 20 minut souvislou chůzí (ideálně rychlejší, ale vždy tak, aby to zvládali vaše klouby). Tato metoda doslova probudí váš metabolismus. Je to bezpečné a neskutečně účinné řešení.
Neuznávám diety , během kterých týden nebo dva trýznit své tělo jedním typem jídla.
Stačí, když v stravě změníte jen pár věcí a dokáže to úžasně pomoci vašemu trávení. Takto se můžete zbavit množství uloženého tuku a zabráníte tomu, aby ho tělo ukládalo.
A ještě jedna důležitá věc, kterou lidé častokrát ignorují – sůl a nadměrné solení je během hubnutí stejným nepřítelem jako cukr a nadměrná konzumace slazených dobrot.
Dejte na tyto kombinace jídel.
Jídelníček na týden:
Variace snídaně (nejdůležitější jídlo dne):
- Ovesné vločky s ořechy, trochou vanilky a rozinkami – ideálně bez mléka, másla a medu. Rozinky můžete před konzumací namočit do horké vody, nabobtnají a budou ještě sladší.
- Smaženice se zeleninou, můžete na přípravu použít rostlinný olej, ale v co nejmenším množství a ideálně olivový olej.
- Pečivo si můžete také dopřát na snídaně, avšak vyměňte klasický chléb z kvásku, za nekvašený – například irský chléb. Dejte si k němu kuřecí maso, nízkotučný tvaroh (namísto sýra, pokud sýr tak s nižším obsahem tuku) a rajčata.
- Uberte i na vaší spotřebě kávy. Jednou za týden si můžete dopřát i více šálků, zbytek týdne je dobré se jí vyhýbat, případně, dát si jen jeden šálek.
- Zdravé lívance bez mouky a cukru – mouku vyměňte za umleté ovesné vločky, smíchejte je s nízkotučným tvarohem, vajíčkem a utřeným banánem. Namísto smažení jejich připravte v troubě.
- Takto připravíte i palačinky, namísto mouky vyberte ovesné vločky. Připravte je na pánvi, kterou nejdříve přejděte rozkrojeným bramborám, palačinky se nepřipálí ani bez tuku.
Oběd:
- Rýže je výborná surovina, bohatá na sacharidy, vitamíny a energii. Nejlepší je hnědá rýže, kterou si můžete dopřát s kuřecím soté, namísto soli ochucujte sojovou omáčkou a pepřem.
Dušená zelí hovězím masem. - Pohanka je také výborná příloha, pokud chcete zhubnout. Smíchejte ji se zeleninou restovanou na česneku a trochou tvrdého sýra.
Rizoto s hráškem a tuňákem, případně kuřecím masem. - Těstoviny z celozrnné mouky s kuřecím masem, olivami a rajčaty.
- Plněné zelné listy mletým masem a rýží – bez další přílohy.
Variace desátý: - Pohár ovoce.
- Upečené jablka s tvarohem.
- Nekvašený chléb a tzatziky omáčka.
- Ovesné vločky se strouhanou mrkví a jablkem.
- Nízkotučný tvaroh s kokosem.
- Nízkotučný tvaroh s trochou medu a kyselým ovocem.
Večeře:
- Salát z kuřecího masa a čerstvé zeleniny, pokapaný olivovým olejem.
- Nekvašený chléb s mozzarellou, krůtí šunkou a rajčetem.
- Kuřecí pečeně restovaná s hrachem a rajčaty.
- Pečený pstruh na másle se zeleninou.
- Salát s ořechy a lehkou jogurtovou zálivkou.
- Variace zelných salátů, ale bez majonézy – nahraďte ji jogurtem, případně zakysanou smetanou s nižším obsahem tuku.
Důležité je i to, abyste ani zdravou stravou nikdy nepřejídaly. Já radím mým klientům, aby si na jídlo vždy dali alespoň 15-20 minut času, nejedli nikdy před počítačem ani televizí a pokud je to možné, pustili si během stolování vážnou hudbu. Je dokázáno, že při ní člověk jí pomaleji, jídlo si lépe vychutná a nemá sklony přejídat se.