Mnozí lidé, kterým záleží na svém zdraví, se ve snaze o lepší stravování přeorientovali na konzumaci této potraviny, často propagované i jako nutriční zázrak.
Její výrobci a prodejci chtějí, abyste věřili, že její konzumace představuje krok správným směrem. Skutečnost je však od tohoto jejího mediálního obrazu na míle vzdálená.
„Dnešní vysoce vyvinuté technologie nejenže nedokážou ze sóji odstranit anti-živiny a přirozeně se vyskytující toxiny, ale dokonce jim výrobní proces ponechává další toxické a karcinogenní látky, které se tvoří během vysokoteplotního zpracování.“ Pokračuje ve vysvětlování.
Úplně nejhorší z nejhorších jsou štěpené sloučeniny, jako je izolát sójového proteinu a hydrolyzovaný rostlinný protein. Je to dáno tím, že tyto látky obsahují fytáty, které blokují vstřebávání minerálů.
Kromě toho také blokují enzym trypsin, který je potřebný pro správné trávení bílkovin.
Tofu je o něco lepší, protože je to produkt z celých sójových bobů, ale obsahuje také výše zmíněné anti-živiny.
Zdravotní problémy spojené s konzumací sóji
Z mnoha hlášených zdravotních problémů spojených s konzumací sóji a sójových produktů bychom rádi upozornili na následující:
- Problémy se štítnou žlázou
- Rakovina – hlavně štítná žláza, prsa a slinivka břišní
- poškození mozku
- Genitální choroby
- alergie na sóju
Dr. Daniel a jeho kolegové mezitím prostudovali několik studií o sóji a zjistili, že sója, jak se říká, nesnižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Naopak u mnoha lidí zvyšuje hladinu nebezpečného homocysteinu, což zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice a vrozených vad.
Podle doktorky Daniely sója výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Na základě těchto výsledků zaslali vědci 65stránkovou petici americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), ve které je vyzvali, aby zakázali tvrzení, že „sója předchází srdečním chorobám“, které schválili v roce 1999.
Sója a ohrožování dětí
Je také důležité vědět, že děti a kojenci jsou vystaveni zvýšenému riziku konzumace sóji, a to především kvůli jejím vlastnostem, ve kterých napodobuje působení určitých hormonů.
Studie publikovaná v lékařském časopise Lancet ukázala, že denní expozice chemikáliím, které napodobují pohlavní hormon estrogen v sójovém mléce pro kojence, byla 6 až 11krát vyšší než u dospělých konzumujících sóju.
Krevní hladiny těchto látek u dětí byly o 13 000 až 22 000 vyšší než samotný hormon estrogen.
Děti, které jsou krmeny výhradně sójovým mlékem, dostanou po přepočtu na váhu ekvivalent 5 antikoncepčních pilulek denně!
Nekrmte proto prosím svá batolata sojovým kojeneckým mlékem nebo starší děti jinými sójovými produkty.
Hormonální účinky sóji jsou tak silné, že by ji pro bezpečnost svého nenarozeného dítěte neměly konzumovat ani těhotné ženy.
Další rizika sóji
Zde jsou některá další rizika, která sója představuje pro vaše zdraví:
Vysoký přirozený obsah toxinů, známý jako antinutrienty. To zahrnuje velké množství blokátorů, které brání enzymu v trávení proteinů. Tyto blokátory nejsou neutralizovány vařením. Výsledkem je rozpad vnitřního prostředí ve střevech, chronický nedostatek některých vitamínů a minerálů a nedostatek aminokyselin. To vše může vést k nebezpečnému selhání pankreatu nebo dokonce k rakovině.
Obsah hemaglutininu. Tyto látky způsobují tvorbu krevních sraženin. Sója má také účinek na inhibici růstu. Vařením se problém částečně sníží, ale ne zcela odstraní.
Obsah goitrogenů, které narušují činnost štítné žlázy.
80% dnes prodávaných sójových bobů je geneticky modifikovaných. Tento druh sóji má nejvyšší stupeň kontaminace pesticidy.
Vysoký obsah fytátů, který brání vstřebávání minerálů jako je vápník, hořčík, železo a zinek. Všechny tyto minerály jsou kofaktory pro optimální biochemii vašeho těla.